Voorjaarsschoonmaak | De keuken

Jaja, de zomer staat voor de deur, het mooie weer is ons aan het bereiken want zeg nou zelf we hebben toch al aardig wat mooie dagen gehad. Nu ik in verplichte quarantaine zat leek het mij de juiste tijd om eens flink grondig door het huis heen te gaan, in de komende weken neem ik je mee in de voorjaarsschoonmaak van keuken tot slaapkamer en van woonkamer tot badkamer! Vandaag is de keuken aan de beurt en ik vertel je stap voor stap hoe ik dit aanpak en met welke producten ik werk! Leuk om te zien en misschien geeft het jou net die motivatie om ook aan de slag te gaan!

De keuken is bij ons niet zo groot, wij wonen in een appartement met een keukentje met 7 kastjes en 3 lades, hiernaast hebben wij een fornuis met 5 pitten en een koel/vries combinatie staan. Het plan is om de keuken van binnen en van buiten lekker weer even na te kijken en schoon te maken.

Wat gebruik ik hiervoor
– Verschillende micro vezel doekjes
– Brillo`s
– Dasty ontvetter en roestvrijstaal cleaner
– Theedoek(en)
– Schuursponsje(s)

Stap 1 – Opruimen
Het eerste wat ik doe is de keuken voor het zicht opruimen net als ik met een normale schoonmaak zou doen, dus de vaat in de vaatwasser (deze staat overigens in ons washok) de rommeltjes opruimen, doekje erover en klaar zodat je met een `lege` basis kan beginnen. Maar dit zou geen voorjaarsschoonmaak zijn als er niet wat meer werk bij komt kijken, dus wat ik doe is ik haal alles van het blad af (en wat bovenop de koelkast en kastjes staat) en dat zet ik op tafel en ga even goed sorteren wat ik nog echt op het aanrecht wil en of het niet op een andere plek kan.

Stap 2 – Bovenop schoonmaken
Dan zijn de bovenkastjes aan de beurt, deze maak ik eerst bovenop schoon, deze neem je natuurlijk niet elke week mee (sommige mensen leggen hier ook een krant of keukenpapier op en verversen dit om de zoveel tijd) en ook bovenop de koelkast maak ik gelijk schoon (ik sta nu toch op een trap haha)

Stap 3 – Bovenkastjes binnenkant
Dan check ik de binnenkant van de kastjes, even 1 voor 1 de spulletjes eruit, deze kastjes blijven bij ons goed geordend hier staan de glazen, borden en kopjes etc. in dus daar hoef ik niet heel veel aan te doen, even een doekje erdoor en netjes de spulletjes weer terug in het kastje.

Stap 4 – De lades
Wij hebben 2 rommellades en 1 besteklade, dus deze haal ik 1 voor 1 leeg, maak de lade schoon en sorteer hem weer even netjes en wat eruit kan gooi ik gelijk weg

Stap 5 – De onderkastjes
Dit is wel echt een serieus klusje hier haha, hierin staan de pannen, de schoonmaakspullen en allerlei andere rommel lijkt hier te verzamelen. Ook hier pak ik het weer hetzelfde aan, ik haal een kastje leeg, sorteer hem, maak hem schoon en zet alles wat terug mag weer netjes op zijn plek!

Stap 6 – Het fornuis
Dan is het fornuis met de oven aan de beurt, ik haal de pitten eraf en laat ik in heet water weken net als de rekjes, dan maak ik het fornuis en de oven helemaal schoon en doe alles weer netjes terug

Stap 7 – De koel/vries combinatie
Ik haal de koelkast eerst helemaal leeg en check gelijk even de datum van alles. Dan maak ik hem schoon van binnen en zet ik alles weer netjes op zijn plek. Ook de vriezer kijk ik goed na, vlees wat er al heel lang in ligt gooi ik weg, maak de lades schoon en doe alles weer netjes terug.

Stap 8 – Het kruidenrekje
Wij hebben een kruidenrekje hangen en ook hier komen veel spulletjes op, dus ook deze sorteer ik even netjes en check even de datums, haal een doekje over de potjes en plankjes en dan is die ook weer lekker fris.

Stap 9 – De buitenkant
Als laatste stap neem ik alle af aan de buitenkant, de kastjes, lades, de koelkast, het aanrechtblad, de kraan/wasbak, maar ook de tegeltjes aan de muur en natuurlijk de luchtrooster aan het plafond!

En dan is de keuken helemaal gedaan, zoals je ziet is het best wel een werk, maar de keuken heeft natuurlijk een hoop kastjes en lades die even nagekeken moeten worden en met koken worden dingen vet, dus je bent hier gewoon even wat langer mee bezig.

De keuken is nu weer heerlijk schoon en opgeruimd! Volgende week neem ik je mee in de woonkamer/eethoek!

Hoe vaak geef jij jouw keuken een flinke schoonmaakbeurt?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *