De kinderwens met PCOS van | Margot

Foto door Tima Miroshnichenko via Pexels

Zelf schrijf ik op en af over mijn PCOS en de laatste tijd natuurlijk meer omdat we echt een traject in zijn gegaan. Het leek mij een heel mooi idee om ook andere vrouwen hun kans te geven om hun verhaal te vertellen. Veel vrouwen worden niet begrepen of kunnen hun gedachte hierover niet kwijt en ik wil hun dat platform geven om ook hun stem te laten horen en om andere vrouwen echte verhalen te kunnen laten lezen! Vandaag is het woord aan Margot, die eigenlijk net als wij aan het begin van een traject staan.. Lees haar verhaal hier vandaag.

Wij zijn beide 29 jaar oud en hebben nog geen kinderen. Sinds november 2021 weten we dat ik PCOS heb. Ik was destijds gestopt met de anticonceptie omdat ik daar meer last van had dan plezier. Tot een aantal maanden geleden hebben we ons hierin niet echt verdiept. In maart 2021 zijn we verhuisd naar ons eigen huis. Na de verhuizing begon er wat te kriebelen en hebben we besloten om te stoppen met anticonceptie om te kijken wat dit deed. Helaas in oktober nog geen zwangerschap. Na een bezoek aan de huisarts kregen we een verwijzing naar de voortplantingsgeneeskunde. Daar hebben we voordat we een afspraak mochten plannen eerst vragenlijsten ingevuld over wie we waren, hoe onze lifestyle is, of er familieziektes of afwijkingen waren.

Nadat we deze hadden ingevuld kwamen we op de wachtlijst. Begin 2021 hebben we onze eerste afspraak gehad. Omdat er in ons ziekenhuis onderzoek wordt gedaan naar de ervaringen tussen webcam consulten of consulten op de poli en we ingeloot werden om mee te doen mochten we alle onderzoeken (semen onderzoek, bloedonderzoek en inwendige echo) al uit laten voeren voordat we het eerste consult hadden via de webcam. Uit het eerste gesprek kwam al snel dat ik een onregelmatige cyclus door PCOS en dat ik geen eisprong heb. Er zou nog een onderzoek plaats vinden om te controleren of de eileiders open waren. Dit was voor mij geen fijn onderzoek maar gelukkig toen ik dacht het is wel genoeg was het al klaar. We kregen direct de uitslag en deze was goed.

Een gesprek met de arts naar een aantal dagen om te bespreken hoe en wat verder. Daar besloten om te starten met Letrozol.
Voor degene die dit niet kennen > medicatie om de eisprong op te wekken. Als mijn menstruatie zou starten mocht ik dag 3 t/m 7 van de cyclus medicatie in nemen en bij de start van de menstruatie moest ik contact opnemen met de poli om een afspraak te plannen voor echo onderzoek. Ze controleren nl bij de eerste dosis of dit de juiste dosis is, dit kunnen ze zien doordat ze dan echo’s maken rondom de eisprong om te controleren of er een eitje groeit die goed kan springen. Na de eisprong doen ze dan nog bloed onderzoek om te controleren of de progesteron waarde goed is > hiermee kunnen ze zien of je een goede eisprong hebt. Nu is het afwachten voor ons. De komende maanden zullen gelukkig bestaan uit intieme momenten thuis zonder druk van het ziekenhuis, we merken dat dat voor ons minder prettig is en dat we daardoor voor ons gevoel er meer mee bezig zijn. Over 3 maanden staat er een evaluatie gepland en dan gaan we verder kijken. De bedoeling is dat we het in elk geval de komende 6 maanden gaan proberen met Letrozol. We hopen dat 1x voldoende is geweest maar helaas zitten we nog in de wacht periode.

Vanuit ons het advies om zoveel mogelijk leuke dingen met elkaar te doen en niet de focus te leggen op de kinderwens. Dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, i know. Maar wij merken als we dat doen dat dit ons helpt.
Wat ons ze afgelopen maanden ook heeft geholpen is dat wij enorm open zijn geweest naar onze naaste familie en werkgevers/collega’s ook die helpen ons enorm door een luisterend oor te bieden en ons te steunen als we het even moeilijk hebben.
Mocht je nog vragen hebben sta ik altijd open voor een bericht.

Wat een herkenning, ik lees dat je een beetje in dezelfde fase als ons staat, ik hoop van harte dat het snel mag lukken en er positief nieuws komt.

Heb jij nog vragen voor Margot?

Wil jij ook jouw verhaal vertellen, schroom dan niet om mij een mail te sturen naar info@patriciakleijn.nl of via het contactformulier hierboven. Dit kan ook volledig anoniem uiteraard!

Liefs,
Patricia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *